De voordelen van onafhankelijk hypotheekadvies

Auteur: Diana Tijseling

De voordelen van onafhankelijk hypotheekadvies

Als consument zijn we steeds zelfredzamer, ook op financieel gebied. Bij het kopen van een huis zijn er wellicht toch vragen over de financiering ervan. Of je daarvoor een adviseur in moet schakelen bijvoorbeeld of dat je je bank moet bellen. Over de voor- en nadelen en de kosten bij het inschakelen van een (onafhankelijk) hypotheekadviseur geeft Klaas zijn visie.

Wat doet een hypotheekadviseur voor je?
Een hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Je financiële situatie wordt samen met je doorgenomen en je krijgt een advies wat past bij jouw wensen en doelstellingen. Daarnaast spart de adviseur met je over de mogelijkheden die je hebt, zodat je weet dat je uiteindelijk gefundeerde keuzes maakt. Het advies en de keuzes worden vastgelegd in een adviesrapport, zodat je ook later nog eens kunt lezen waarom je een bepaalde keuze gemaakt hebt. Ook regelt de adviseur de aanvraag van je hypotheek: de benodigde documenten worden door de adviseur verzameld, gecontroleerd en doorgestuurd naar de hypotheekverstrekker. Tenslotte neemt de adviseur de hypotheekofferte met je door en zorgt dat alle benodigde informatie uiteindelijk bij de notaris terechtkomt.

Zelf je hypotheek regelen
Bij sommige geldverstrekkers is het ook mogelijk om helemaal zelf de hypotheek af te sluiten. Dit noemt men 'execution only'. De geldverstrekker voert dan alleen je wensen uit en geeft hierbij geen enkel  advies. Voordat je zelf aan de slag kunt met het afsluiten van een hypotheek, zal je wel een ‘hypotheektest’ moeten doen. Door het beantwoorden van enkele vragen wordt getoetst of je voldoende financiële kennis hebt om de hypotheek zelf te regelen en of deze vorm van hypotheek regelen bij jouw persoonlijk situatie past. Hoe complexer je situatie is, des te groter de adviesbehoefte kan zijn.

De kanttekeningen bij deze vorm zijn: Je moet zelf onderzoek doen en helder hebben of je wel of geen NHG neemt en wat je bijvoorbeeld doet met de overlijdensrisico- en woonlastenverzekering. Kortom, dit vergt uitzoekwerk, kennis en rekenvermogen. Het aanbod van hypotheken is bij deze variant overigens nog vrij beperkt.

Het voordeel van deze aanpak is uiteraard dat de kosten lager zijn dan wanneer je een hypotheek afsluit via een hypotheekadviseur.

Hypotheek via een adviseur van een bank
Als je naar een bank gaat voor het afsluiten van een hypotheek, dan zal de adviseur ongeveer hetzelfde doen als een onafhankelijk adviseur. Een groot verschil is echter de variantie en mogelijkheden van de verschillende hypotheken; die is bij een bank beperkt. De bank waar je nu je bankzaken regelt zal alleen de eigen hypotheekmogelijkheden promoten. Het advies kan dan wel heel goed zijn, maar je weet niet of je de beste hypotheek, tegen de laagste maandlasten en beste voorwaarden aangeboden krijgt. Om zeker te weten bij welke bank je het beste je hypotheek kunt afsluiten, zal je bij verschillende banken langs moeten gaan. Het voordeel van deze variant is wederom het kostenplaatje. In veel gevallen betaal je minder voor het regelen van een hypotheek via de bank, dan wanneer je een onafhankelijk adviseur inschakelt. Voor een compleet overzicht zal je echter wel zelf meerdere partijen moeten raadplegen (en dat kost uiteraard tijd).

Hypotheek via een onafhankelijke adviseur
Een onafhankelijke adviseur haalt je veel werk uit handen. De onafhankelijke adviseur denkt actief mee met jouw situatie en je toekomst, kan de juiste vragen stellen om de best passende hypotheek te achterhalen en weet ook welke eventuele verzekeringsoplossingen nodig zijn om jouw doelen te halen. De onafhankelijke adviseur kan bemiddelen voor vele geldverstrekkers, waardoor hij voorstellen kan maken en deze met elkaar kan vergelijken. De adviseur vergelijkt en beoordeeld de voorstellen niet alleen op rente, maar ook op de voorwaarden. De lening met de laagste rente hoeft namelijk niet de beste hypotheek voor jou te zijn! Na het afsluiten van de hypotheek zorgt de hypotheekadviseur ervoor dat er, gedurende de looptijd van je hypotheek, periodiek contact is om eventuele veranderingen in je financiële situatie, wensen of doelstellingen te bespreken. Mocht het nodig zijn, dan kan de hypotheek daarop aangepast worden, zodat die bij je blijft passen.

Welke optie is het beste?
Een goed hypotheekadvies is niet eenvoudig in kaart te brengen. Als je niet thuis bent in de materie, dan is een foutje snel gemaakt. En een klein foutje in je hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het meestal raadzaam om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen.
Execution only is goedkoper, maar eigenlijk alleen passend bij mensen met voldoende kennis op het gebied van hypotheken. Staar je dus niet blind op de kosten van het advies. Een lagere rente en een goed advies zijn op termijn veel meer waard dan lage (eenmalige) advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek. Goed advies kost geld, maar zal op langere termijn ook geld besparen.

Mocht je weinig tijd hebben om je hypotheek te regelen, dan is de onafhankelijke adviseur een goede partner voor je. Zo kan jij je bezig houden met het uitzoeken van de inrichting van je nieuwe huis! Voor velen een veel leukere klus!

Hoe zorg jij ervoor dat je de best passende hypotheek krijgt? Vraag het aan Klaas, onze onafhankelijke hypotheekadviseur!

Verder praten over dit onderwerp?

  • Neem dan contact met ons op. Telefonisch, via email of whats app. Je hoort dan snel van ons!

Contactgegevens

T. 050-207 6100
info@connect­hypotheekadvies.nl

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Plan een afspraak

Reviews

Wat onze klanten van ons vinden lees je hier:

Lees reviews

Blogs

Volg onze blog pagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bekijk onze blogberichten

Rentestanden

Huidige rentestanden bekijken en per hypotheekverstrekker vergelijken?

Bekijk de huidige rentestanden

Connect Hypotheekadvies

Connect is een nieuwe, jonge organisatie maar heeft al vele jaren ervaring opgedaan in de wereld van financieel advies. Connect Hypotheekadvies is daardoor een goede bekende bij vele financiële instellingen en wij weten hoe we jouw wensen op efficiënte wijze kunnen omzetten naar een passend financieel plaatje. Zodat jij snel weet waar je aan toe bent.

Contactgegevens

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Volg ons op: