Heb je een studieschuld en wil je graag een woning kopen?

Auteur: Klaas Schippers

Heb je een studieschuld en wil je graag een woning kopen?

Ben jij die starter op de woningmarkt die graag een huis wil kopen, maar niet goed weet wat je mogelijkheden zijn omdat je een studieschuld hebt? Dan sta je daarin zeker niet alleen. We krijgen daar regelmatig vragen over. Ons doel is om alle onzekerheid en onduidelijkheid bij je weg te nemen en daarom presenteren we hier drie essentiële feiten voor jou!

  • Veranderingen in hypotheekregels: Vanaf dit jaar wordt bij het berekenen van de maximale hypotheek rekening gehouden met het maandbedrag dat je aan DUO betaalt in plaats van het startbedrag van de studieschuld. Hierdoor telt de studieschuld minder zwaar mee bij hypotheekaanvragen, zeker als je al een aantal jaren aan het aflossen bent. Extra aflossen kan in sommige gevallen leiden tot een hogere hypotheek. Het vrijwillig verhogen van je maandbedrag wordt echter afgeraden voor wie van plan is een huis te kopen. Juist omdat hogere maandlasten de maximale hypotheek verlagen en je minder geld overhoudt voor het betalen van je hypotheek.
  • Aanpassingen voor hypotheekaanvragen met studieschulden: Sinds 1 januari 2024 wordt bij het beoordelen van hypotheekaanvragen met studieschulden rekening gehouden met de werkelijke lasten die de schuldenaar heeft, in plaats van alleen naar de oorspronkelijke lening te kijken. Dit betekent dat het mogelijk is dat je door (eenmalig) extra af te lossen van de studieschuld mogelijk meer kunt lenen voor het kopen van een huis.
  • Stijgende rente voor studieschulden: In 2024 stijgt de rente op studieschulden aanzienlijk. Voor schulden met een looptijd van 35 jaar gaat de rente van 0,46% naar 2,56%, en voor schulden met een looptijd van 15 jaar stijgt de rente naar 2,95%. Niet alle oud-studenten krijgen meteen een nieuwe rente, aangezien de rente voor 5 jaar vastgezet wordt.

Heb je behoefte om verder te praten over jouw specifieke situatie? Connect Hypotheekadvies vertelt je het complete verhaal over lenen en studieschulp en helpt je inzicht in jouw financiele siutatie te krijgen! Plan een vrijblijvend gesprek in. We spreken je graag online of bij ons op kantoor. Wat jou het beste past!

Verder praten over dit onderwerp?

  • Neem dan contact met ons op. Telefonisch, via email of whats app. Je hoort dan snel van ons!

Contactgegevens

T. 050-207 6100
info@connect­hypotheekadvies.nl

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Plan een afspraak

Reviews

Wat onze klanten van ons vinden lees je hier:

Lees reviews

Blogs

Volg onze blog pagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bekijk onze blogberichten

Rentestanden

Huidige rentestanden bekijken en per hypotheekverstrekker vergelijken?

Bekijk de huidige rentestanden

Connect Hypotheekadvies

Connect is een nieuwe, jonge organisatie maar heeft al vele jaren ervaring opgedaan in de wereld van financieel advies. Connect Hypotheekadvies is daardoor een goede bekende bij vele financiële instellingen en wij weten hoe we jouw wensen op efficiënte wijze kunnen omzetten naar een passend financieel plaatje. Zodat jij snel weet waar je aan toe bent.

Contactgegevens

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Volg ons op: