Hypotheek afsluiten op hogere leeftijd?

Auteur: Klaas Schippers

Hypotheek afsluiten op hogere leeftijd?

Het aankopen van een huis op latere leeftijd of tijdens je pensionering vergt enige specifieke aandachtspunten, aangezien een hypotheek meestal over een periode van dertig jaar wordt afgesloten. Op latere leeftijd is het mogelijk om een huis te kopen, maar zijn er wel enkele overwegingen om in gedachten te houden.

Hoe werkt het? 
Vanaf tien jaar voor je pensioendatum houden hypotheekverstrekkers rekening met je pensioeninkomen. Dit is het belangrijkste verschil met het afsluiten van een hypotheek op eerdere leeftijd. In principe geldt ook voor senioren een maximale looptijd van dertig jaar. Maar een kortere looptijd is het overwegen waard, omdat je daarmee de kans verkleint dat je jouw nabestaanden met een grote hypotheekschuld opzadelt na jouw overlijden.

Waar moet je op letten? 
Het is van belang om goed te letten op wat je maandlasten worden en of deze na je pensioen nog steeds betaalbaar zijn. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen inschatten wat je pensioeninkomen wordt en of dit hoog genoeg is.

Pensioeninkomen en erfenis van een hypotheek 
De vraag of je wel of geen hypotheek kunt krijgen, hangt niet af van je leeftijd. Maar een hypotheek aanvragen op latere leeftijd kan wel lastiger zijn wanneer je pensioeninkomen wordt meegenomen. Dit inkomen is namelijk vrijwel altijd lager dan wat je vóór pensionering verdiende, waardoor ook je maximale hypotheek lager wordt.

Een ander aspect om rekening mee te houden, is wat er gebeurd als je overlijdt. Als je overlijdt voordat je hypotheek is afgelost, erven je nabestaanden niet alleen het huis, maar ook de hypotheek op het huis. Dit hoeft financieel geen probleem te zijn, maar spreek dit wel door met je adviseur. Er zijn eventuele maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet voor onverwachte financiële lasten komen te staan.

Conclusie: hypotheek afsluiten op latere leeftijd, wel of niet doen? 
Het is zeker mogelijk om op latere leeftijd een huis te kopen en hierbij een hypotheek af te sluiten. Daarbij is het belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en beperkingen. Onze hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Begin dus op tijd met oriënteren, kijk naar je mogelijkheden en wees realistisch.

Verder praten over dit onderwerp? Klaas informeert je met plezier verder. Plan geheel vrijblijvend een afspraak met hem in via deze link.

Verder praten over dit onderwerp?

  • Neem dan contact met ons op. Telefonisch, via email of whats app. Je hoort dan snel van ons!

Contactgegevens

T. 050-207 6100
info@connect­hypotheekadvies.nl

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Plan een afspraak

Reviews

Wat onze klanten van ons vinden lees je hier:

Lees reviews

Blogs

Volg onze blog pagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bekijk onze blogberichten

Rentestanden

Huidige rentestanden bekijken en per hypotheekverstrekker vergelijken?

Bekijk de huidige rentestanden

Connect Hypotheekadvies

Connect is een nieuwe, jonge organisatie maar heeft al vele jaren ervaring opgedaan in de wereld van financieel advies. Connect Hypotheekadvies is daardoor een goede bekende bij vele financiële instellingen en wij weten hoe we jouw wensen op efficiënte wijze kunnen omzetten naar een passend financieel plaatje. Zodat jij snel weet waar je aan toe bent.

Contactgegevens

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Volg ons op: