NHG, hoe werkt dat precies?

Auteur: Klaas Schippers

NHG, hoe werkt dat precies?

Veel kopers van een eigen woning kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie oftewel NHG. Waarom zou je dat willen, wat kost dat en hoe regel je dat? Een aantal vragen waarop hieronder de antwoorden staan.Een eigen woning in bezit hebben levert je vaak veel wooncomfort op, maar brengt ook financiële risico’s met zich mee.

Door ons advies zorgen we ervoor dat je hypotheek bij jouw persoonlijke én financiële situatie past. We brengen de financiële risico’s in kaart en adviseren je hoe je die kunt voorkomen. Eén van de mogelijkheden om die risico’s te beperken is een hypotheek met NHG.

Bijkomend voordeel is dat een hypotheek mét NHG vaak een lagere rente heeft in vergelijking met een hypotheek zónder NHG.

Wat als de hypotheek niet meer betaalbaar is?
In je privéleven kunnen ingrijpende gebeurtenissen voorkomen, die vervelende financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je partner overlijdt, je langdurig ziek wordt of zonder werk komt te zitten. Ook relatiebeëindiging kan ervoor zorgen dat je de hypotheek misschien niet meer kunt betalen.

Samen met je geldverstrekker bekijken we hoe we de hypotheek weer betaalbaar kan worden gemaakt. NHG helpt daarbij om te voorkomen dat de woning verkocht moet worden. Bijvoorbeeld een deel van de hypotheek voor je af te lossen.

Is verkoop van de woning uiteindelijk de enige mogelijkheid om verdere financiële problemen te voorkomen, dan kan er sprake zijn van een te lage verkoopopbrengst, met een restschuld als gevolg. NHG kan die restschuld voor je voldoen aan de geldverstrekker en onder voorwaarden kwijtschelden.

Wat is mogelijk met NHG?
NHG kijkt naar de koopprijs van de woning om te bepalen of zij garant willen staan voor de hypotheek. In 2023 stellen zij de grens op een aankoopbedrag van € 405.000.

Bijkomende kosten of verbouwingskosten mogen meegefinancierd worden, afhankelijk van de koopsom en de waarde van de woning.

Verduurzaming
Koop je een woning en ga je verduurzamen? Dan wordt de grens voor NHG opgerekt tot € 429.300. De extra ruimte van € 24.300 mag je besteden aan energiebesparende maatregelen (isolatie, warmtepomp, zonnepanelen etc.). Kortom een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter milieu, met de zekerheid van NHG.

Wat kost NHG?
NHG brengt een eenmalige provisie in rekening van 0,6% over bedrag aan hypotheek. Bij een hypotheek van € 405.000 is de provisie € 2.430. Het is goed om te weten dat bij een financiering voor een eigen woning, deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Daarnaast kan de rentekorting oplopen tot wel 0,5%, waardoor de eenmalige kosten tijdens de looptijd van de hypotheek worden terugverdiend.

Hoe regel ik dat?
Bij de aanvraag van een hypotheek beoordelen wij of deze voldoet aan de voorwaarden van NHG. Wij vragen de garantie tegelijk met de hypotheek voor je aan, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. De eenmalige kosten voor NHG worden bij de overdracht van de woning, bij de notaris verrekend.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan gemakkelijk een afspraak in op het door jouw gewenste moment. Klik hier!

Verder praten over dit onderwerp?

  • Neem dan contact met ons op. Telefonisch, via email of whats app. Je hoort dan snel van ons!

Contactgegevens

T. 050-207 6100
info@connect­hypotheekadvies.nl

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Plan een afspraak

Reviews

Wat onze klanten van ons vinden lees je hier:

Lees reviews

Blogs

Volg onze blog pagina om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bekijk onze blogberichten

Rentestanden

Huidige rentestanden bekijken en per hypotheekverstrekker vergelijken?

Bekijk de huidige rentestanden

Connect Hypotheekadvies

Connect is een nieuwe, jonge organisatie maar heeft al vele jaren ervaring opgedaan in de wereld van financieel advies. Connect Hypotheekadvies is daardoor een goede bekende bij vele financiële instellingen en wij weten hoe we jouw wensen op efficiënte wijze kunnen omzetten naar een passend financieel plaatje. Zodat jij snel weet waar je aan toe bent.

Contactgegevens

Adres
Griffeweg 81
9723 DT Groningen
Nederland

Volg ons op: