Auteur: Klaas Schippers
Wijziging box 3: de gevolgen
Nu de meeste mensen de belastingaangifte over 2023 hebben ingediend, is het een mooi moment om de toekomst van het Nederlandse belastingstelsel eens onder de loep te nemen. Ons belastingstelsel is voortdurend aan verandering onderhevig. Een van de recente onderwerpen die veel aandacht krijgt, is de hervorming van Box 3. In deze blog bespreken we wat Box 3 inhoudt, waarom het verandert en hoe deze veranderingen waarschijnlijk zullen uitpakken.
Wat is Box 3?
Box 3 verwijst naar het belastbare vermogen dat je als belastingplichtige hebt. Dit vermogen omvat spaargeld, beleggingen, een tweede woning en andere bezittingen die niet in Box 1 (inkomen uit werk en woning) of Box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) vallen. Sinds de invoering van het huidige stelsel in 2001, wordt het vermogen in Box 3 belast op basis van een fictief rendement. Op dit moment geldt een vrijstelling tot € 57.000 aan vermogen, of € 114.000 in het geval van fiscaal partnerschap.
Waarom verandert Box 3?
De rente op spaargeld was de afgelopen jaren bijna nul of zelfs negatief. Mensen met spaargeld betaalden daardoor relatief veel belasting, terwijl het werkelijke rendement op spaargeld laag is. Volgens de hoogste rechter in ons land is dat oneerlijk. Daarom zijn de 'oude' regels afgekeurd en gelden er nu tijdelijke regels. De overheid wil het systeem voor de toekomst eerlijker maken en meer laten aansluiten bij het werkelijke rendement.
Verwachte veranderingen
Er zijn verschillende voorstellen gedaan om Box 3 te hervormen:
- Daadwerkelijk rendement: Een veelbesproken optie is om het fictieve rendement te baseren op de daadwerkelijke rendementen op spaargeld en beleggingen. Dit zou betekenen dat mensen met een laag rendement minder belasting betalen en mensen met een hoog rendement juist meer.
- Verhoging heffingsvrij vermogen: Er wordt ook gesproken over het verhogen van het heffingsvrij vermogen. Dit is het bedrag waarover geen belasting wordt geheven. Door dit te verhogen, betalen kleine spaarders minder snel belasting.
Impact op jou als belastingplichtige
Wat betekenen deze veranderingen voor jou? Laten we eens kijken naar twee scenario's:
- Spaarder met laag rendement: Als je voornamelijk spaargeld hebt en een laag rendement behaalt, zul je waarschijnlijk minder belasting betalen onder het nieuwe systeem.
- Belegger met hoog rendement: Als je belegt en een hoog rendement behaalt, kan het zijn dat je meer belasting moet betalen. Het exacte effect hangt af van de uiteindelijke regeling.
De afgelopen periode zijn er verschillende uitspraken gedaan door de Hoge Raad en momenteel loopt een rechtszaak over de tijdelijke regels bij de hoogste rechter. De huidige regels pakken goed uit voor iemand die veel spaargeld heeft, maar minder goed voor mensen met veel overige bezittingen, zoals aandelen, een familiehypotheek of een verhuurd pand. Voor die groep mensen kan de belasting nog steeds hoger zijn dan het daadwerkelijke rendement. Daarover gaat de nu nog lopende rechtszaak, waar in de komende periode een uitspraak wordt verwacht.
Belasting op werkelijk behaald rendement laat op zich wachten
Het plan was om in 2026 belasting te heffen over het werkelijke rendement over vermogen in box 3. Helaas blijkt dat niet haalbaar. Demissionair staatssecretaris Van Rij liet halverwege april weten dat dit plan wederom vertraging oploopt. Enerzijds door de ingewikkelde materie en anderzijds vanwege de vertraging in de modernisering van de ict-systemen van de Belastingdienst.
Conclusie
De veranderingen in Box 3 hebben invloed op iedereen met vermogen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en te begrijpen hoe deze veranderingen jou persoonlijk raken. Houd net als wij de berichtgeving in de gaten.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op!
Verder praten over dit onderwerp?
- Neem dan contact met ons op. Telefonisch, via email of whats app. Je hoort dan snel van ons!